Günlük tüketimden geriye kalan ve atılan atıklara çöp denir. Uygun şekilde toplanmaması ve biriktirilmemesi durumunda, mikropların üremesine yol açar ve bunun sonucunda bazı bulaşıcı hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Kemirici ve böcekler için üreme bölgesi oluşturabilir. Çöpler nasıl imha edilir?
Çöpleri çevreye zarar vermeden elden çıkarmanın birçok yolu vardır. Çöpler geri dönüşüme gönderilerek, atık depolama alanlarına olan ihtiyaç azaltılabilir.
Atıklar, yeraltı sularına veya yüzeysel sulara karışarak suların kirlenmesine neden olabilir. Uzun süre doğada kalarak çeşitli kimyasal maddelerin suya ve toprağa karışmasına neden olabilir. (Piller ve kimyasal ilaçlar vb.)
Çöpler Nasıl İmha Edilir?
Katı atıkların biriktirildiği kaplar, su geçirmez ve paslanmaya karşı dayanıklı olmalıdır. Evsel atıklar büyüklük ve ağırlık olarak, çöp işçilerine zorluk yaratmayacak şekilde olmalı ve ağırlığı 35 kg geçmemelidir.
Mutfak ve ev atıklarının biriktirildiği çöp kutuları, özellikle yaz aylarında olmak üzere günlük olarak temizlenmeli, ertesi güne bırakılmamalıdır. Çöp kutularının temizliği, sıcak su, deterjan ve fırça yardımı ile yapılmalıdır. Çöp kutularının içleri, kolaylıkla temizlenebilen, kokuları yaymayan ve içerisinde canlıların çoğalmasına olanak vermeyen bir plastikle kaplanmış olması gerekir.
Çöpler, çöp kutusu içerisine yerleştirilen torbalarda biriktirilmeli, bu durum hem sağlık açısından ve hem de çöp almak için gelen işçilerin işini basitleştirip hızlandırması yönünden yararlı olacaktır. Çöplerin alınış saati önceden öğrenilmeli, alınış saatinden kısa bir süre önce dışarı bırakılmalıdır.
Yeniden Kazanılan Çöpler Nelerdir?
Tüm çöpler, çöp kutusuna atılmamalıdır. Bazı çöpler geri dönüşüm yoluyla yeniden kazanılabilir. Geri dönüşüm, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli yöntemlerle hammadde olarak tekrardan imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.
Tüketilen malzemelerin, geri dönüşüm halkası içine katılmasıyla beraber hammadde ihtiyacında azalma görülür. Çöplerin niteliğine göre ayrılarak, plastik torbalarda toplanması geri dönüşüm açısından büyük kolaylık sağlar. Gazeteler, kartonlar, kağıtlar, camlar, metal eşyalar ve plastik gibi çöpleri ayrı torbalarda toplamak gerekir.
Yeniden kazanılan çöpler; açık-koyu cam, renksiz cam, gazeteler ve kağıtlar, metal (teneke kutular ve kapaklar), karton (kalın kağıt), plastik kutular ve diğer çeşitleri (naylon plastik torbalar dahil değildir.)
Çöpler konusunda, gerekli özen gösterilmezse sağlığı tehdit eden önemli bir çevre soruna haline gelir. Bu yüzden çöpleri mümkün olduğu kadar çöp kutuları içerisine yerleştirilen torbalarda biriktirilmelidir. Ayrıca yeniden kazanılabilir çöpler, ayrı torbalarda biriktirilerek çöp işlerine teslim edilmelidir.
iyi güzel hoşta bu şekilde ayrıştırılsa bile son olarak nerede muhafaza erilmekte bu atıklar