İçme kullanma suları kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Toplam katı maddeler, renk, bulanıklık derecesi, tat, koku, demir, manganez, bakır, çinko, kalsiyum, magnezyum, sülfatlar suyun kirlilik göstergesi olarak alınmaktadır. Ayrıca sülfatlar, klorürler, fenolik gruplarda suyun kalitesini ve içilebilirliğini azaltan önemli kirlilik göstergeleri olarak ele alınmalıdır. Suyun pH değeri de önemli bir değerlendirme faktörüdür.
İçme ve kullanma suları berrak olmalıdır. Bulanık sular kesinlikle içilmemelidir. Su sisteminde bir onarım olduğunda bir süre o mahalle yada semtin sularının bulanık aktığı bilinir. Bu suların kesinlikle içilmemesi gerekir.
Suyun lezzeti ısısına bağlıdır. Genellikle 7 – 12 derece ısıda olan suların susuzluğu giderici etkisi daha fazladır. Daha lezzetlidirler. 20 derecenin üzerindeki ısıdaki sular çok lezzetsiz ve bulantı verici olabilir.
Suya lezzet veren içerisinde erimiş bulunan karbondioksit ve oksijen gazlarıdır. Kaynamış suyun lezzetinin iyi olmaması kaynama sırasında bu gazların uçmasına bağlıdır. Bu durumda suların kaptan kaba dökülmesiyle havalandırılması lezzetinin yeniden gelmesini sağlayacaktır.
*Su Depolarının Temizliğine Özen Gösterilmeli*
İçme kullanma sularının pH’larının 7 – 8.5 arasında olmasına dikkat edilmelidir.
Kaynağı bilenmeyen yerlerden temin edilen, bulanık, tortulu, tadı ve kokusu bozuk olan suların tüketilmesi halinde tüketicilerde ishal ve vb. hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle öncelikli olarak belediye tarafından tüketime sunulan sular tercih edilmelidir.
Zorunlu haller dışında şehir şebeke suyu dışında kuyu, sondaj, tanker vb. kaynaklardan temin edilen kontrol dışı sular tercih edilmemelidir. Hiç unutulmamalıdır ki şehir şebeke sistemi ile tüketime sunulan sular sürekli olarak belediye ve sağlık teşkilatının kontrolü altındadır.
Şehir şebeke suyu kesintisinden sonra sistemdeki basınç değişiklikleri nedeni ile gelen ilk suyun kirli olma olasılığı yüksektir. Bu nedenle sağlık açısından oluşabilecek risklerin önüne geçmek için suyun bulanıklığı gidene kadar ortalama 3‐5 dakika akıtılmalı, gerekirse bir cam bardak içerisine doldurularak kontrol edilmelidir.
Şehir şebekesinden temin edilen suyun direk olarak tüketilmesi esas olup, ihtiyaç duyulan hallerde depo kullanılması halinde depodaki suyun sadece kesintilerde değil sürekli devri-daim halinde kullanılması gerekmektedir.
Sular, güneş görmeyen yerlerde muhafaza edilmeli, tercihen açık renkli bidonlara konulmalıdır. Kapağı açıldığında anormal bir şekilde kokan bidonların suyu tüketilmemelidir.
Musluklardan akan suların, bina içi depo ve tesisatlardan kirlenme riski vardır. Depo temizliğine özen gösterilmeli ve bina içi depolar yılda en az bir kez temizlenmelidir.