Toprak kirliliğinin etkileri nelerdir? Toprak kirliliğini önlemek için üzerimize düşen vazifeler nelerdir? Bu soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Toprak kirliliğinin kaynağında önlenmesi esastır. Toprak kirliliğinin etkileri çoktur. Zarar görmüş topraklarda en sert etki dünyadaki yaşamın sürdürülemez hale gelmesidir. Bitkiler büyümez ve bunlara bağlı olan hayvan ve insan yaşamları kaybolur. Nihai ölümün yanı sıra, toprak kirliliğinin başka birkaç sonucu daha vardır. Bunlardan bazıları;
Kirli toprak veya su ile temastan kaynaklanan insan hastalıklarının gelişimi, iklim değişikliği, bazı hayvan türlerine zarar veren ekosistemlerde bozulmaya yol açmaktadır. Düşük toprak verimliliği, besin eksikliğine ve hastalıklarda artışa neden olur.
Toprak Kirliliği Önlemek İçin Ne Yapmalı?
Toprak kirliliği konusunda yasa ve düzenlemeler yürürlüğe konmasına rağmen, kirliliği azaltmak için atabileceğimiz ilave adımlar var. Bu adımları sıralayacak olursak eğer;
Tarım Uygulamaları
Pestisitlerin ve diğer kimyasalların tarım alanlarına etkileri belgelenmiştir. Ayrıca aşırı otlama da toprak erozyonunun hızlandırılmasında rol oynadığı için bu uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Geri Dönüşüm
Geri dönüşüm, yeniden kullanma anlamına gelir. Kağıt, plastik, alüminyum ve cam ürünleri yeniden kullanma alışkanlığını geliştirin. Geri dönüştürülemeyen ürünlerin kullanımını azaltın. Çöp kutusuna atmak yerine kap gibi öğeleri yeniden kullanın.
Böcek İlaçları
Böcek ilaçları ve gübrelerin olumlu yararları olmasına rağmen, toprak üzerindeki etkileri nedeniyle kullanımları sınırlandırılmalıdır. Ek olarak, uygun olduğunda daha çevre dostu maddeler kullanmaya özen göstermelisiniz.
Ağaçlandırma
Ağaç kesmeye karşı düzenlemeler yapmak harika. Bununla birlikte, yeniden ağaçlandırmanın yapılması da muazzam bir etki olabilir. Uygun olan yerlerde, toprak erozyonunu engellemek için ağaçların kesildiği yerlere yeni ağaçlar dikilmelidir.
Biyoremediasyon
Biyoremediasyon; kirleticileri parçalamak için toprağa mikroorganizmaların eklenmesini gerektiren bir tekniktir. Bu teknik, kirli toprağı temizlemenin güvenli ve çevre dostu bir yoludur.
Biyobozunur Ürünleri Kullanmak
Biyobozunur ürünleri mümkün olduğunca kullanmaya çalışın. Çevreye atılsalar bile, doğal olarak parçalanırlar ve toprağa toksik kimyasalların girmesine neden olmazlar.
Toprak Katkı Maddelerini Kullanmak
Kireç gibi kompostlama işlemlerinden elde edilen belirli organik maddeler toprağın pH seviyelerini ayarlamak ve toprak kirliliğini sınırlamak için kullanılabilir.
Toprak Yıkama
Toprak ayırma olarak bilinen toprak yıkama, kirleticileri topraktan temizlemek için su bazlı bir işlemdir. Ağır metaller ve organik kirleticiler tarafından kirlenmiş topraklarda etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Şimdi yapabileceğimizin en iyisini yapmak, kirliliği yavaşlatmak ve mümkün olan yerlerde kirli alanları temizlemek için gerekli önlemleri almak gereklidir.